Home

                  

Michel Vrydag

« Eclectisch en verrassend » is het beste kenmerk van de belgische bassist-componist Michel Vrydag. Hij woont in Brussel en speelt voornamelijk jazz, wereldmuziek, folk en af en toe rock en metal. Zijn elektrische bas heeft hem over de hele wereld gebracht: Europa, Amerika, Azië en Afrika.

Bio Picture 1 - Michel Vrydag
Photo by Bernard Vanden Eynde ©

Actief in de Jazzscene als sideman, schrijft en componeert hij ook voor zijn eigen trio « Mapping Roots » (Bram Weijters op piano en Daniel Jonkers op drums). Hij was te beluisteren in vele jazz projecten met musici zoals Bram Weijters, Bo Vanderwerf, Fabian Fiorini, Stéphane Mercier, Xavier Roge, Antoine Pierre, Bruno Grollet, Laurent Mercier, Bruno Castellucci, Pierre Bernard, Sabin Todorov, Lionnel Beuvens, Casimir Liberski, Tutu Poane, Toni Mora, Paolo Loveri, Dimitri Delvaux, Vincent Thékal, Alex Koo, Bert Cools, Stijn Cools, Eerik Bogaerts, Kris Duerinckx en de meesten musici van zijn generatie.

Buiten het componeren en het aanvoeren van zijn eigen project « Mapping Roots » en gelijktijdig met zijn beroepsleven op jazz vlak, doet hij ook tournees en componeert hij met Louvat Bros(Folk & World Music met de welke hij 3 album’s opnam ; ze wonnen de Liz Meyer Award 2012 die de meest vernieuwende Europese Bluegrass groep beloond.) Bij gelegenheid speelt hij Zuid-Amerikaanse  en Afrikaanse muziek (sommige met Josaphat Hounnou – de drummer van Lionel Loueke of Angelo Moustapha en de band Gansan). Hij is ook in samenwerking met Balakumar Paralinangam, slagwerker in carnatische muziek ( Zuid-Indië en Sri-Lanka ). Hij is ook actief in de rock en metalscene. In 2013 begeleidde hij zanger Paul Di Anno ( eerste zanger van legendarische Iron Maiden groep) op zijn afscheid tournee in Frankrijk. Hij speelt met Z-Band groep en maakt met hen een opname van 2 album’s.

Hij heeft ook gespeeld in België, in Europa ( Luxemburg, Spanje, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Tsjechië, Bulgarije Groot-Britanje), verschillende malen in Canada en Verenigde Staten ; hij speelde ook in Koweit en in Indië waar hij samenwerkte met musici afkomstig van Kashmire, Rajasthan, Bengale, Siberië en Mongolië. Die honderden concerten en prachtige menselijke experimenten hebben bijgedraagd om op merkwaardige wijze zijn muzikale en persoonlijke blik te verruimen.

www.michelvrydag.com

« Geboren en getogen Brusselaar, maar door en dankzij de muziek intussen geëvolueerd tot een geweldige wereldburger. Dat is, héél in het kort, hoe ik de fantastische jazzbassist Michel Vrydag zou durven voorstellen. »« Vrydag is een muzikale duizendpoot, die al even goed zijn weg vindt in de bluegrass als in de metal- muziek, maar die, zo denk ik toch, in de jazz een uitgelezen speeltuin vindt om zijn ongebreidelde zoektocht naar schoonheid vorm te geven. »  Dani Heyvaert – RootsTime  

« De Brusselse basgitarist Michel Vrydag heeft zich in 2021 flink ingespannen om met zijn project, trio Mapping Roots, een dijk van een album neer te zetten. Het is een dubbel-cd geworden waarvan geen minuut verveelt. » Robin Arends – Jazz Halo jan 2022.

«Michel VRYDAG, met zijn bas heeft ons duidelijk geleid naar de wereld van super jazz ; voor de begeleiding stukken is hij wel opgesteld ; zijn soli zijn levend en helder en, tegenstrijdig, hebben ze het ensemble vroolijk gemaakt ondanks de lage toon van de klank» FD – Jazz For you – Jazz Concert Review 2019.

«Michel Vrydag, Bass bassist …maar is het een voldoende kwalificatie om deze virtuoos musicus te beschrijven ? Afkomstig van de belgische jazz vlak dient hij verbijsterende bas soli, geeft een ritmische samenhang aan het ensemble ; om te begrijpen wat ik onhandig met lelijke woorden beschrijf raad ik aan aandachtig te luisteren naar « New Sweet Home » die overigens een banjo virtuositeit stuk is dat de beste specialisten niet zouden afwijzen. Hier dus 15 adembenemende titels ; degene die instrumentale platen liefhebben mogen zich zonder risico wagen aan deze parel van bluegrass/newgrass made in Belgium. » D Guillot – The Bluegrass Times sept 2019.

Photo © Patrick De Loecker
Photo © Alain Boucly
Photo © ZackPhotography
Photo © Alain Boucly
Photo © Didier Wagner
Photo © Pepa Niebla
Photo © Kety Lesage